Brojač članova

87

Najnovije
Najčitanije
Video

Newsletter

Zadnji broj

Anketa

Imate satelitsku antenu na poziciji:

Astru 19,2 E - 10.2%
HotBIrd 13 E - 4.2%
Asrtu 19,2 E - HotBird 13 - 39.4%
Asrtu 19,2 E - HotBird 13 Eutelsat 16 - 6.9%
Asrtu19,2 E - HotBird13-Eutelsat 16 - Thor 1W - 6.5%
Asrtu 19,2 E - HotBird 13 Eutelsat 16 -Astra 28 - 6.9%
Pokretni sustav - 19.4%
Nešto drugo - 6.5%

Ukupno glasova: 216

Brojač posjeta

Danas1
Jučer42
Ovaj tjedan265
Ovaj mjesec949
Svi dani116567

Trenutno stanje: 3 gostiju i nema članova online

Ponovno smetnje na zapadnoj obali Istre

Antene

Hrvatska radiotelevizija obavještava javnost i gledatelje kako je na zapadnoj obali Istre posljednjih dana ponovno došlo do smetnji u prijemu televizijskih signala, a uslijed čega je otežan i prijam HRT-ovih kanala.


Do smetnji, koje su u ovom trenutku izražene u Poreču i Vrsaru, dolazi zbog činjenice da talijanske televizije neprekidno od prosinca 2010. godine emitiraju na frekvencijama koje su međunarodnim ugovorima dodijeljene Hrvatskoj.

Ponovna pojava ovih smetnji, kojih praktički nije bilo tijekom zime,  bila je očekivana s dolaskom toplijeg vremena. Naime, toplije vrijeme pogoduje rasprostiranju udaljenih talijanskih signala preko mora.

Atmosferske promjene, odnosno vrijeme na nekom području utječe na širenje elektromagnetskog vala, čime je prijem talijanskih tv stanica opet pojačan na području zapadne Istre, te uzrokuje smetnje kod prijema hrvatskih kanala.

Hrvatska radiotelevizija i dalje je u kontaktu sa nadležnim tijelima, Odašiljačima i Vezama (OiV, Hrvatskom agencijom za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) i državnim institucijama sa kojima radi na rješavanju ovog problema.

HRT će od nadležnih institucija zatražiti izvješća o stanju na terenu kako bi se dobio precizan uvid u opseg smetnji, te planirani novi potezi.

Nadalje, kako bi gledateljima pomogao da uklone ili barem smanje utjecaj smetnji koje dolaze iz Italije, Tehnika HTV-a još je prošlog ljeta izradila i tehnički priručnik za smanjenje smetnji (u privitku).

Osim toga, kako bi se poboljšala situacija u Istri, OiV je koncem prošle godine  postavio sedam  novih odašiljača u digitalnoj zemaljskoj mreži, na lokacijama Vrsar, Novigrad, Poreč, Umag i Plovanija, Rovinj i Buje.

Oni rade na 68. kanalu UHF, što je dodatni kanal na kojemu gledatelji mogu pratiti programe HRT-a, pored postojećih  28. i 53. kanala MUX A i MUX B u digitalnoj regiji D 5, koja obuhvaća Istru i sjeverni Jadran.

U cilju što bržeg rješavanja smetnji, delegacija Republike Hrvatske na Svjetskoj radijskoj konferenciji u Ženevi  koja se održavala od 23. siječnja do 17. veljače  zatražila je sazivanje radne grupe kako bi se razmotrilo rješavanje dugotrajnih problema s ometanjem TV i radijskih signala iz Italije.

Hrvatski predstavnici na tom su međunarodnome skupu koji se održava u organizaciji Svjetske telekomunikacijske unije time još jednom ukazali na potrebu hitnog i trajnog rješenja za smetnje sa prijemom signala koje talijanski tv nakladnici izazivaju u zapadnoj Istri i nekim dijelovima Dalmacije.

HRT
Odjel za odnose s javnošću

Dodaj komentar


Security code
Osvjezi

Edukacije

Stručni sajmovi

ANGA Cable 2012

Anga Cable 2011

ANGA Cable Show 2012 ove godine je pod sloganom Hybrid Networks, Smart TV, Video on Demand & Connected Home