Brojač članova

87

Najnovije
Najčitanije
Video

Newsletter

Zadnji broj

Anketa

Imate satelitsku antenu na poziciji:

Astru 19,2 E - 10.2%
HotBIrd 13 E - 4.2%
Asrtu 19,2 E - HotBird 13 - 39.4%
Asrtu 19,2 E - HotBird 13 Eutelsat 16 - 6.9%
Asrtu19,2 E - HotBird13-Eutelsat 16 - Thor 1W - 6.5%
Asrtu 19,2 E - HotBird 13 Eutelsat 16 -Astra 28 - 6.9%
Pokretni sustav - 19.4%
Nešto drugo - 6.5%

Ukupno glasova: 216

Brojač posjeta

Danas5
Jučer32
Ovaj tjedan188
Ovaj mjesec636
Svi dani115239

Trenutno stanje: 4 gostiju i nema članova online

Komercijalni programi se sele iz mreže MUXA u Sloveniji

slo rtv

Vlada Republike Slovenije je sjednici Vlade 29.veljače ove godine prihvatila nacrt Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o digitalnoj radiodifuziji i poslala ga na Državnom zboru RS na prihvaćanje po hitnom postupku.

Radi se o usklađenju zakona s zakonskim odredbama EU iz područja elektroničkih komunikacija.

U Sloveniji su izgrađene dvije digitalne mreže za prijenos digitalne televizije.  Prvu mrežu, tzv. MUXA je bez  natječaja za dodjelu frekvencija izgradila RTV Slovenije iz vlastitih sredstava i dijelom iz sredstava RTV pristojbe.  Za izgradnju druge nacionalne digitalne mreže tzv. MUX B je u ljeto 2008. godine bio raspisan međunarodni natječaj na kojem je koncesiju za upravljanje mrežom dobila norveška tvrtka NORKRING koja je mrežu izgradila s vlastitim sredstvima.

Ta komercijalna mreža MUXB je ostala sada skoro prazna zato što je RTV Slovenija svoj MUXA popunila komercijalnim programima po nižim cijenama od cijena koje je mogao ponuditi koncesionar  te druge mreže MUXB  jer razliku nije mogao pokriti iz iznosa RTV pristojbe s kojom raspolaže RTV Slovenija.
Prema priopćenju sa sjednice Vlade Republike Slovenije  to je u suprotnosti s  pravilima slobodnog tržišta i konkurentnosti te je Vlada RS dobila dva upozorenja Europske komisije, zadnje je stiglo 21. veljače ove godine,  kojima se prijeti tužbom pred Europskim sudom.

Sa izmjenama i dopunama Zakona o digitalnoj radiodifuziji Vlada Republike Slovenije  najavljuje svim vanjskim investitorima  da će se država Slovenija prema njima ponašati korektno. Te promjene će omogućiti građanima Slovenije prijam programa javne televizije i u HD tehnici što je dosada bilo moguće, uz povećane troškove pretplate, samo kod nekih kabelskih ili  IPTV operatora.

Na konferenciji za tisak, poslije sjednice Vlade RS-a je Ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa gospodin Turk Žiga izjavio da ... promjene Zakona su stručnjaci u Upravi za informacijsko društvo  Ministarstva  napravili već puno ranije, ali  neću nagađati zašto su Izmjene Zakona stajale tako dugo u ladici.

Izgleda da je na ovu odluku Vlade RS-a za usvajanjem Zakona po hitnom postupku osim upozorenja Europske komisije  utjecala i najava nacionalnog operatora drugog multipleksa digitalne zemaljske televizije MUXB, norveškog NORKRING-a, da 1. ožujka  prekida svoje poslovanje u Sloveniji, odnosno, da prekida s radom komercijalni multipleks B za digitalno zemaljsko emitiranje televizijskih signala, a kao razlog je naveo poslovne uvjete u Sloveniji.

Tvrtka Norkring je u studenom 2011. godine upozoravala da je  država Slovenija 2010. godine privremeno dozvolila emitiranje komercijalnim televizijama u nacionalnom multipleksu MUXA te da sada ne želi to uskladiti s europskim zakonodavstvom te navode da  Europske direktive nalažu da nacionalni multipleks treba biti namjenjen nacionalnim, a ne komercijalnim televizijama.

Ministar Turk je na konferenciji naglasio: Investitor u digitalnu radiodifuziju je u Sloveniju došao na naš poziv , javio se na javni natječaj  i investirao u opremu pod pretpostavkom da će se Slovenija držati europskih direktiva. Ta pretpostavka do sada nije bila ispunjena, ali od sada će biti.

Promjena, koju izmjenjeni Zakon tkođer donosi je da se  frekvencije koje su dane na uporabu javnoj radioteleviziji, u javnom interesu, mogu također koristiti i za potrebe javnih službi u skladu s Zakonom kojim se uređuje javna radiotelevizija te i za potrebe  prijenosa drugih programa od posebnog interesa za Republiku Sloveniju pa i za komercijalne programe.

Više na stranicama Vlade Republike Slovenije.

 

Komentari   

 
0 #1 Antena 2012-03-11 18:36
Steta, bilo bi ljepse da startaju novi programi na mux-u B
Citat
 

Dodaj komentar


Security code
Osvjezi

Edukacije

Stručni sajmovi

ANGA Cable 2012

Anga Cable 2011

ANGA Cable Show 2012 ove godine je pod sloganom Hybrid Networks, Smart TV, Video on Demand & Connected Home