Brojač članova

87

Najnovije
Najčitanije
Video

Newsletter

Zadnji broj

Anketa

Imate satelitsku antenu na poziciji:

Astru 19,2 E - 10.2%
HotBIrd 13 E - 4.2%
Asrtu 19,2 E - HotBird 13 - 39.4%
Asrtu 19,2 E - HotBird 13 Eutelsat 16 - 6.9%
Asrtu19,2 E - HotBird13-Eutelsat 16 - Thor 1W - 6.5%
Asrtu 19,2 E - HotBird 13 Eutelsat 16 -Astra 28 - 6.9%
Pokretni sustav - 19.4%
Nešto drugo - 6.5%

Ukupno glasova: 216

Brojač posjeta

Danas6
Jučer27
Ovaj tjedan133
Ovaj mjesec581
Svi dani115184

Trenutno stanje: 3 gostiju i nema članova online

Svjetska radiokomunikacijska konferencija 2012.

ITU konferencij

Svjetska radiokomunikacijska konferencija 2012 počela je u Ženevi 23. siječnja i trajati će sve do 17. veljače ove godine.

Konferenciji prisustvuje oko 3.500 delegata koji predstavljaju 193 države članice ITU organizacije i oko 700 privatnih organizacija i akademskih institucija diljem svijeta. Među delegatima nalaze se i predstavnici Hrvatske koju predstavljaju delegati HAKOM-a (Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije) i MVEP-a (Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH).

Na plenarnoj sjednici u petak (27.1.) je u ime Hrvatske govorila veleposlanica RH pri UN u Ženevi, gospođa Vesna Vuković. Također, delegacija Republike Hrvatske zatražila je sazivanje radne grupe kako bi se razmotrilo rješavanje dugotrajnih problema s ometanjem TV i radijskih signala iz Italije.

ITU svjetske konferencije se održavaju svake 3 do 4 godine te imaju mandat za pregled i reviziju propisa RR spektra te međunarodnim ugovorima uređuju uporabu radio-frekvencijskog spektra čak i u satelitskoj tehnologiji. Na dnevnom redu će biti i druga pitanja u nadležnosti konferencije. Samih prijedloga, kojih je bilo preko 1700, dotiču rješavanje raznih tema čime su pokrivene sve radijske usluge i aplikacije te u potpunosti ilustriraju važnost ove konferencije mnogim vladama i tvrtkama.
itu
Podsjećamo da je početkom mjeseca studenog prošle godine, u Ženevi održan sastanak Radio Regulations Board-a (RRB), ITU-ovog tijela koje je zaduženo za razmatranje problema smetnji prijavljenih od strane članica ITU organizacije.

Na sastanku su prezentirani dokumenti koji su poslani od strane Italije, koja tvrdi da je problem smetnje već u velikoj mjeri riješen te da nastavljaju s bilateralnim kontaktima, Slovenije, koja tvrdi da se ništa značajnije nije dogodilo i Hrvatske, koja također tvrdi da nije došlo do nikakvih bitnijih pomaka.

Također se razgovaralo i o pismu koje je talijanskom premijeru, uputio generalni sekretar ITU-a sa zahtjevom da se što prije prestane s ometanjem radiodifuznih frekvencija Italiji susjednih zemalja. Jedan od zaključaka je bio da će RBB ovome problemu izvijestiti sve svoje članice na predstojećoj World Radiocommunication konferenciji (WRC).

Više o zaključcima sa tog 58 sastanka RBB-a možete saznati na internet stranicama  


Između bogatog dnevnog reda konferencije (33 glavne točke) teško je izdvojiti pojedine teme, ali izlaganja će se usredotočiti na:

- pregled i moguću reviziju međunarodnih regulatornih okvira u području radiokomunikacija koji se odražavaju u RR propisima uzevši u obzir brzi rast i nagli utjecat ICT-a
- upravljanje orbitalnim pozicijama satelita i pripadajućeg frekvencijskog spektra s obzirom na sve veću potražnju koja ne smije prijeći trenutnu raspoloživost pozicija i kanala.
- raspodjelu preostalog (oskudnog) radio-frekvencijskog spektra za pružanje novih usluga za radiokomunikacijske službe, uključujući i one za sigurnost pomorskog i zrakoplovnog prometa, kao i one posvećene znanstvenih svrhama (sat-multimedia) koje se odnose na okoliš, predviđanja katastrofa i ublažavanja njenih posljedica.
- uvođenje i razvoj mobilnog širokopojasnog pristupa i ostalih naprednih tehnologija, uključujući i uporabu digitalne dividende koja je proizašla prelaskog s analognog na digitalno zemaljsko emitiranje televizijskih programa te razvoj naprednih digitalnih satelitskih aplikacija.

Ostale teme koje će se obrađivati uključuju razne znanstvene te radionavigacijsku i satelitsku problematiku kao i definiranje dnevnog reda slijedeće konferencije 2015. godine.

Upravo malo prije spomenuta uporaba digitalne dividende možda predstavlja rješenje problema sa smetnjama od Italije. Naime, iz izjave ravnatelja HAKOM-a, Dražena Lučića za Lider od 16.12. 2011. u kojoj je izjavio: .....Hrvatskoj preostaje da se vratimo na odašiljanje TV signala na kanalima i frekvencijama iz digitalne dividende može se zaključiti da postoji mogućnost da će Hrvatska, ukoliko se ne postignu nikakvi dogovori u svezi s otklanjanjem smetnji, početi koristiti te kanale za radiodifuziju. (uključivo do 2015. godine).

Podsjećamo da su Talijani u jesen prošle godine prodali tu digitalnu dividendu s početkom uporabe do lipnja ove godine te bi im to moglo uzrokovati velike smetnje i nemogućnost korištenja tog frekvencijskog spektra, a koji su mobilni operatori platili za tzv. 4G mrežu (LTE). Pritisak mobilnih operatora bi mogao natjerati Italiju i Ministarstvo ekonomskog razvitka Italije na ubrzano rješenje problema smetnji u kanalima namjenjenim za radiodifuziju. Više o uporabi digitalne dividende na stranicama

 

Izvor: Sat-Multimedia

Dodaj komentar


Security code
Osvjezi

Edukacije

Stručni sajmovi

ANGA Cable 2012

Anga Cable 2011

ANGA Cable Show 2012 ove godine je pod sloganom Hybrid Networks, Smart TV, Video on Demand & Connected Home